Angst voor de tandarts

Veel mensen zijn bang om naar de tandarts te gaan. Ze zijn bang dat er iets moet gebeuren of ze zijn bang voor de pijn. Dit komt vaak door eerdere ervaringen met een implantaat tand of met een tand trekken. Sommigemensen krijgen gewoon de kriebels van de wachtkamer en de witte jassen. Dit zorgt ervoor dat ze geen nieuwe afspraak maken, of de afspraak steeds maar blijven verzetten, onder het mom van, geen tijd of andere afspraken. Dit is natuurlijk niet goed, want problemen die eerst klein en onschuldig zijn, kunnen veel groter worden als er niets aan gedaan wordt. Ben je bang voor de tandarts, dan is het belangrijk om hier iets aan te doen. In dit artikel lees je een aantal tips waar je hopelijk mee aan de slag kunt.

Als je al veel te lang niet naar de tandarts bent geweest, moet je beginnen met gewoon een afspraak maken. Je moet beseffen dat je er niet voor kunt blijven weglopen. Als je echt veel angst ervaart kun je eventueel een afspraak maken bij een angsttandarts. Die weet goed hoe hij om kan gaan met mensen die bang zijn voor de tandarts. Probeer de afspraak zo snel mogelijk te plannen en niet voor over een paar maanden, anders zit je er zo lang tegenop te kijken en zal de angst toenemen.

Als je naar de afspraak gaat, neem dan iemand mee waar je je veilig bij voelt. Hij of zij kan je afleiden in de wachtkamer en kan je steunen. Als je de kamer binnenkomt, vertel dan meteen aan de tandarts dat je bang bent, dan kan hij hier rekening mee houden. Geef ook aan wat je prettig vindt. Sommige mensen willen bijvoorbeeld graag dat de tandarts alles vertelt wat hij doet, terwijl andere mensen juist liever alles langs zich heen laten gaan en niets willen weten.