Contactlenzen die je langdurig kunt dragen

De contactlenstechnologie blijft zich ontwikkelen. Zolang nieuwe materialen met verschillende eigenschappen worden ontdekt groeien de mogelijkheden voor innovatie, wat resulteert in beide een groter wordende reeks van beschikbare contactlenzen die op de markt komen en oudere technieken die worden vervangen. Silicone hydrogel is een van deze relatief nieuwe materialen die het mogelijk hebben gemaakt om doorlopend lenzen te kunnen dragen. Dit is in contrast met de tijd toen contactlenzen die langdurig gedragen konden worden nog een niche product waren en ze ongeschikt waren voor veel mensen. Maar wat betekent ‘langdurig dragen’ nou eigenlijk?

Misschien is het meest belangrijke punt om op te merken wel dat bij langdurig dragen de tijdsperiode wordt vastgesteld op basis van een professionele beoordeling van je ogen. Het vervangingsschema voor exact dezelfde soort lenzen kan dus variëren van persoon tot persoon en je hoort daarom ook altijd advies te zoeken van je opticien of je oogarts voor het proberen van een nieuw type lenzen en een nieuw vervangingsschema.

Het langdurig dragen van contactlenzen is het resultaat van het ontwikkelen van contactlensmaterialen welke langer gedragen kunnen worden. Lenzen die langer gedragen konden worden, werden voor het eerst geïntroduceerd in het begin van de jaren 80. Het ‘langer’ gedeelte bij deze lenzen betekent dat ze ook 's nachts gedragen kunnen worden, in tegenstelling tot de meerderheid van de bestaande lenzen die ontworpen werden voor dagelijks gebruik en die elke dag uitgedaan moesten worden voor het slapen gaan. Sommige contactlenzen voor langer gebruik (extended wear) kunnen 6 dagen worden gedragen, dag en nacht, terwijl anderen zelfs twee weken lang gebruikt kunnen worden. Vrij snel hierna werden lenzen geïntroduceerd die een hele maand gebruikt konden worden, met een uiteenlopende mate van succes.

De factor met het potentieel om complicaties te veroorzaken is de hoeveelheid zuurstof wat de lenzen doorlaten naar de ogen. Beperkte zuurstoftransmissie kan zorgen voor een gunstig klimaat voor verschillende bacteriën om te groeien onder de lens en oogartsen merkten op dat toen langdurige contactlenzen voor het eerst tot een maand werden dragen dat de hoeveelheid patiënten die ooginfecties ontwikkelden steeg,even als andere problemen.

Silicone hydrogel was het materiaal dat voor een grote doorbraak zorgde – voor het eerst gebruikt einde van de jaren 90 – wat toestond dat meer zuurstof het oog kon bereiken dan bij de oudere materialen het geval was. Deze superdoorlaatbare stof wordt nu gebruikt om wegwerplenzen te produceren voor langdurig gebruik en welke dag en nacht gedragen kan worden tot een dag of 30 (zoals aanbevolen door je oogarts). Het weggooien van de lenzen na deze tijd helpt om andere problemen te verlichten die je eerder wel zou hebben met de oudere lenzen, zoals de RGP lens (rigide gas permeabele lens). Deze oude lens kan langzaam aan proteïne opbouwen op de lens, wat altijd moeilijk is om te verwijderen. Dit probleem ondervind je niet met huidige generatie dagelijkse contactlenzen, zoals bijvoorbeeld die van Bausch en Lomb Soflens Daily Disposable.  Deze gooi je iedere dag weg na gebruik maar kun je wel de hele dag van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat inhouden met volledige draagcomfort dankzij de hydrogel materiaaleigenschappen.

Auteur: https://lensdeal.nl