De geschiedenis van de mobiele telefoon

De mobiele telefoon is vandaag de dag niet meer weg te denken in ons land en daarnaast ook niet wereldwijd. Hoe zit het met de geschiedenis van de mobiele telefoon?

Uitvinder telefoon

Het eerste “telefoon” gesprek vond plaats in 1860 door een Duitse natuurkundeleraar Phillip Reis. Dit was een telefoongesprek door middel van een opnemer en weergever die met twee draden aan elkaar verbonden waren. Phillip noemde dit dan ook de Telephon.

11 jaar later ontwikkelde de Italiaan Anontia Meucci de telefoon door en in 1871 kwam er een telefoonverbinding tot stand. Helaas lukt het de Italiaan niet om patent op de telefoon te krijgen, vanwege te weinig geld. Het was Alexander Graham Bell die in 1876 het patent kreeg op de telefoon, waardoor hij nu bekend staat als de uitvinder van de telefoon.

Eerste mobiele telefoon gesprek

De eerste commerciële mobiele telefoon was de Motorola DynaTAC 8000X en werd in 1983 verkocht in Amerika. In 1973 werd al het eerste mobiele telefoongesprek gevoerd met de Motorola door Dr. Martin Cooper. In die tijd was de telefoon enorm duur met een prijs van $ 4.000.-.

Vanaf de jaren 90 was het gebruik van de mobiele telefoon (in die tijd de GSM genaamd) enorm in populariteit gestegen. Het eerste netwerk werd door de PTT (nu KPN) opgezet en later volgde Libertel (nu Vodafone). Eind jaren 90 was de mobiele telefoon voor het brede publiek bereikbaar door enorm dalende tarieven.

Eind jaren 90 kwam de Nokia 3210 en begin 2000 kwam de Nokia 3310 op de markt en waren enorm populair, vanwege het verwisselbare frontje. De Nokia werd wereldwijd meer dan 100 miljoen keer verkocht.

De eerste Smartphone

De eerste Smartphone is ontwikkeld begin jaren 90 door IBM. Eind jaren 90 volgde de Nokia met een smartphone. Er werd een film “The Saint” gedraaid, waardoor de smartphone met de naam “the communicator” pas echt populair werd.

Vandaag zijn er vele mobiele telefoons en abonnementen verkrijgbaar op de markt. Vergelijk mobiele telefoonabonnementenom een goed beeld te krijgen van de abonnementen en prijzen.

de geschiedenis van de mobiele telefoon