Escape rooms

Een escape room is voor een deel een spel en voor een deel een teambuilding oefening. Overal ter wereld is de populariteit van escape rooms enorm gestegen. De eerste escape room werd in 2006 geopend in California in de Verenigde Staten. Midden in Silicon Valley werd de eerste kamer geopend. In het hart van de computer technologie werd een nieuw spelvorm geïntroduceerd wat geheel low-tech was uitgevoerd en een ongekende populariteit zou gaan genieten.

Deze eerste kamer was geïnspireerd op de boeken van Agatha Christie. In deze boeken speelt het allemaal om suspense en het ontrafelen van mysteries.
Toch duurde het nog een paar jaar voordat het buiten California aandacht trok en ergens anders kamers werden geopend. Sindsdien is het aantal escape rooms explosief gegroeid en naar schatting zijn er inmiddels meer dan 2800 kamers over de hele wereld. Meer dan 367 staan geregistreerd in het land van oorsprong, maar dit kunnen er nog veel meer zijn.

Toch duurde het heel lang voordat de populariteit van escape rooms naar Nederland overwaaide. Overal in Europa waren al escape rooms gerealiseerd en vooral Hongarije bleek een belangrijke rol hierin te spelen, voordat de eerste in Nederland een feit werd.
Dat gebeurde pas in 2014 en de eerste kamer opende in de provincie Utrecht.
Inmiddels zijn er ruim 289 escape rooms in Nederland en elke maand komen er nog nieuwe kamers bij. In veel andere plaatsen zijn er escape rooms bijgekomen. Zoals het nu is, is Nederland nog lang niet uitgespeeld.

Dat de populariteit gestegen is, is duidelijk te merken. Het is tegenwoordig heel normaal om in een grote stad een escape room aan te treffen. Online kan je op verschillende escaperoom startpagina's of verzamelsites uitzoeken waar je ze allemaal kan vinden.