Hoe krijg je elektronica uit een 3D printer

Het leek vroeger onmogelijk, maar het is nu toch echt werkelijkheid, elektronica die uit de printer komt wordt nu al toegepast. Steeds meer elektronica wordt geprint op de Printed Electronics, of makkelijk gezegd op printplaatjes. Daarnaast komt het 3D printen ook steeds meer aan de man. Op wat voor manier print men elektronica en hoe printen we 3D modellen?

De laatste jaren is er steeds meer mogelijk met printers. Zo is er tegenwoordig al veel meer mogelijk dan een paar jaar geleden. Zo kun je nu 3D modellen printen, super scherpe en kwalitatief hoge foto’s, of zelfs complete elektronica.

Wat is er zoal mogelijk om te printen met een 3D printer?

Met de 3D printer is het mogelijk om allerlei voorwerpen te maken. Echter, de meest waardevolle toepassing van de 3D printer is het maken van zeer lichte plastic onderdelen. Beeld het volgende je bijvoorbeeld in: je hebt een bureaustoel en de hendel is afgebroken, maar geen paniek want binnen enkele seconden heb je zo een nieuwe hendel uitgeprint. Te gek toch?! Dit klinkt natuurlijk iets makkelijker dan dat het in de werkelijkheid is want je moet natuurlijk wel een hendel kunnen ontwerpen. Maar wanneer je niet goed bent in het ontwerpen is er nog steeds niks aan de hand. Het is namelijk ook mogelijk om kant-en-klare ontwerpen te downloaden en deze vervolgens te printen met de 3D printer.

Het printen van flexibele elektronica

Het printen van elektronica is de nieuwste ontwikkeling in de printindustrie. Voorheen werden de printplaatjes nog gesoldeerd, hier heb je vast wel is mee gespeeld op de basisschool, maar tegenwoordig gebeurt dit niet meer. Hier solderen van printplaatjes is verleden tijd. Tegenwoordig komen printplaatjes uit de printer. Dit heeft als voordeel dat ook zeer kleine printplaten gedrukt kunnen worden. Dit wordt ook wel Printed Electronics genoemd.