Onlinegroen.nl Tuinplanten

De glansmispel ook wel de Photinia genoemd is afkomstig uit Zuid oost Azië. Drie van de meest voorkomende soorten van de 60 zijn de glansmispelhaag, glansmispel leiboom en glansmispel op stam.

 

In het latijns wordt de glansmispel-haag de Red Robin genoemd. De perfecte grond voor de glansmispel is een vocht door latende grond. De glansmispel staat het liefst in de zon of halfschaduw. Zorg wel dat hij beschut staat. In de winter kan een struik/haag die niet beschut staat makkelijk bevriezen. 

 

Door de dichte bladeren, die een mooie rode gloed hebben is de glansmispel zeer geschikt als haag. Bij een glansmispel haag heeft u weinig zicht in uw tuin door buitenstaanders.

De glansmispel is een zere sterke plant die weinig last van plagen en ziektes heeft.

 

Doordat de Photinia wintergroen is, is het een zeer populaire struik. De glansmispel heeft u veel te bieden. In het voorjaar heeft plant felrood blad. Hoe verder u de plant elke keer snoeit hoe roder de bladeren worden. De nieuwe uitgroei loopt felrood uit. Zomers word het blad donkergroen. De glansmispel groeit niet heel snel. Daarom is het voor een haag niet nodig om vaker dan twee keer per jaar te snoeien. Eén keer in het voorjaar als de nachtvorst is geweest. En in September. 

Snoei je haag niet dan groeien er witte bloemen van mei tot juli. In de winter is het blad bruinrood. Hij is dus blad houdend wat hem ideaal maakt als glansmispelhaag. In de winter geeft hij dus ook beschutting en privacy.   

 

De glansmispel in het Latijns de Photinia kun je het hele jaar door planten. Zorg wel voor voldoende water in het begin. Als het de hele dag regent is het niet nodig om water te geven. 

 

De glansmispel maakt deel uit van de rozenfamilie.

 

De glansmispel leiboom heeft een uiteindelijke hoogste van 3 meter. Dit krijg je wanneer je niet snoeit. Hoe ouder de glansmispel leiboom word hoe groener het blad word. Is de glansmispel leiboom nog een jonge boom dan heeft hij rode bladeren. In de winter blijft hij groen. In mei tot juli heeft de glansmispel leiboom roomwitte bloemen. De glansmispel leiboom is een zeer sterke boom en hierdoor uitermate geschikt om een haag op stam mee te maken. De glansmispel leiboom heeft een stamhoogte van 1,8 meter en daarboven een leirek van 1,5 meter. Het leirek is 1,8 meter breed.De leiboom glansmispel is het hele jaar door te planten.