Schommels zijn beter dan spelcomputers

Ik weet nu al dat ik in het volgende stuk ga klinken als een oude lul, terwijl ik pas 22 ben, dus ik wil bij voorbaat alvast mijn excuses aanbieden, maar er zit me iets dwars. Toen ik nog op de basisschool zat, was ik elke middag te vinden op het speeltuintje bij ons in de buurt. Speeltuintje is wel een te duur wordt voor een groot grasveld met enkele buiten speeltoestellen. Er stonden een duikelrek, een schommel hout en een wipwap. Op hele jonge leeftijd gebruikten we deze speeltoestellen zoals ze gebruikt hoorden te worden, maar op latere leeftijd ging het duikelrek dienstdoen als voetbalpaal met de bosjes ernaast als andere doelpaal en de schommel aan de andere kant was ook een doelpaal met een boom als andere doelpaal. We benutten de weinige mogelijkheden ten volste. Ik was dit weekend bij een vriend op bezoekt die woont met uitzicht op het speeltuintje. De hele dag heb ik geen een kind zien spelen en dat terwijl de voorzieningen uitgebreid zijn met een tafeltennistafel, een nieuwere schommel en een soort korfbalkorf. Ik vroeg aan m’n maat of dit door het koude weer kwam of dat het tegenwoordig altijd zo rustig is. Hij vertelde me dat het in de zomer met echt lekker weer wel redelijk druk is, maar de rest van het jaar kun je een wilde stier laten grazen daar zonder dat iemand er last van heeft. Ik denk dat dit een zorgelijke ontwikkeling is. De hoeveelheid kinderen met obesitas groeit en dat zal deels te maken hebben met de voeding die van allerlei rotzooi bevat, maar ook de kinderen die nooit meer buitenspelen en alleen nog maar binnen achter de Playstation zitten is hier natuurlijk schuldig aan. Ik snap best dat het voor ouders makkelijker is om hun kinderen rustig achter de televisie te zetten, maar stuur je kinderen toch eens lekker naar buiten.