Schone handen

Fijn, je hebt een afspraak met iemand en net voordat je hem de hand gaat schudden heeft hij nog even lekker in zijn neus zitten peuteren. Niet echt heel fris en daarom dus ook zeker niet iets waar je op zit te wachten. Maar is dit nu eigenlijk veel viezer dan iemand een hand schudden die net geld in zijn handen heeft gehad of met iemand die heel de dag aan de computer heeft gewerkt. Overal zitten virussen en bacteriën, zo zitten er op een gemiddeld toetsenbord wel 20.000. Het is daarom, ongeacht de situatie vooraf, dat je goed en regelmatig je handen wast zodat ze ook schoon zijn wanneer je iemand een hand moet schudden.

Handen wassen

Handen wassen helpt echt tegen de virussen en bacteriën. Zo is handen wassen ook een goed middel in de strijd tegen de griep. De belangrijkste manier waarop griep verspreid wordt is door de handen, goed wassen van je handen zorgt er dus voor dat griep minder snel wordt verspreid. Het is zelfs zo dat wetenschappers beweren dat niet gewassen handen goed zijn voor zo’n 80 procent van alle voorkomende infecties.

Maar hoe was je dan je handen op een goede manier? Dit ga ik je uitleggen aan de hand van enkele stappen. Begin met het wassen van je handen onder stomend water uit de kraan. Vervolgens gebruik je vloeibare zeep. Dit kan bijvoorbeeld uit een zeepdispenser sensor zijn, maar kan ook uit een gewoon zeeppotje. Wanneer je de juiste hoeveelheid zeep op je handen hebt, verdeel je deze over je hele hand. Hierbij is het belangrijk dat je ook tussen je vingers en onder je nagels goed de zeep verspreidt. Spoel daarna je handen goed af zodat alle zeep van je hand verwijderd is. Vervolgens droog je je handen met een schone en droge handdoek of aan een papieren wegwerphanddoek.